Mag je mediteren als je zwanger bent?

 

Dat is een vraag die ik regelmatig krijg.
Met de aankomende lente zien we overal nieuw leven. Aan de bomen steken de eerste knopjes hun kop op. Tere blaadjes ontspringen aan de twijgjes. De kleuren van de wilgentakken variëren in allerhande tinten groen over dieporanje naar okergeel. Kleine bloempjes ontluiken op plaatsen waar je dacht dat niets meer zou groeien. De aarde zit vol leven, waarvan we nu de opperste manifestaties kunnen bewonderen. Dieren zijn op zoek naar een geschikte partner om sterke jongen te verzekeren.
En dan begint het bij ons ook te kriebelen, want uiteindelijk zijn wij mensen eveneens zoogdieren en worden we aangestuurd door de frequenties van de natuur. We zijn echter niet zomaar dieren. We kunnen denken, analyseren en afwegen. Is het in deze tijd nog wel verstandig om een kind op de wereld te zetten? We zijn intussen met acht miljard en goed bezig onze natuur te ruïneren. Hoe sterk moet de volgende generatie wel zijn om in deze vernaderende omstandigheden overeind te blijven? We willen er tenminste voor zorgen gezonde kinderen op de wereld te zetten en nemen daarvoor onze verantwoordelijkheid.
Overal hoor je dat mediteren goed is voor lichaam en geest. Maar er zijn ook stemmen die waarschuwen voor diep naar binnen keren. Niet helemaal onterecht.
Als je begint met de mantrameditatie ga je ontstressen. Vele mediterenden kunnen bevestigen dat dit niet zonder slag of stoot verloopt. Sommigen ervaren in het begin meer pijn in hun lichaam op plaatsen waarvan ze dachten dat ze genezen waren. Opgestapelde vermoeidheid komt naar boven en je wil alleen nog maar slapen. Verdriet, bezorgdheid, angst kunnen je met momenten overvallen. Een moeilijk proces dat je moet doormaken om verlost te worden van alle biochemie die opgestapeld zat. Gemiddeld duurt dit ongeveer drie tot vier maanden. De meditatieleraren van dieptemeditatie zijn allemaal professioneel met uitgebreide ervaring om je, als dat nodig is, door deze periode heen te helpen. Waarna je met een verfijd zenuwstelsel steeds sterker en bewuster zal worden.

Lichaam en geest werken samen, dat wordt in de cursus duidelijk toegelicht. Als je zwanger bent, is er enorm veel activiteit in je lichaam. Je maakt zwangerschapshormonen aan die heel je systeem bewerken. Iedere seconde, 24 uur op 24 is het druk in je lijf. En omdat lichaam en geest samenhangen, is het ook druk in je mind. Emoties en gedachten komen als vanzelf bovendrijven als je in rust gaat. Dat is de reden waarom je tijdens je zwangerschap niet zo diep kan gaan. Bijgevolg gaat het ontstressen ook niet zo heftig. Je bewustzijn is zo wijs dat het ervoor zorgt dat het nooit krachtiger zal verlopen dan dat je zelf aankan.

Dus ja: mediteren tijdens de zwangerschap mag en heeft net als bij iedereen, een positief effect. Je lichaam wordt op alle gebieden sterker. Je gemoedstoestand blijft in balans waardoor je zelfvertrouwen kan groeien. Je kindje ervaart dit. Het voelt jouw rust en kracht waardoor het evenwichtig kan groeien en harmonieus geboren zal worden.
Je geeft je kind mee waar het de rest van zijn leven, en daarmee zijn hele omgeving, voordeel van heeft: balans en kalmte en een groeiend bewustzijn.

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *