Voor jong en oud

Het sportburo vroeg me om drie woensdagochtenden yoga en relaxatie te geven. Een vaste groep yoga beoefenaars van het Binnenhof in Pelt doen al jaren aan yoga. Deze mensen zijn 60+ en ondervinden wekelijks genoegdoening van yoga asana’s en de afsluitende relaxatie.

Het is immers niet de bedoeling je lichaam in allerhande ingewikkelde houdingen te forceren. Een bewuste yoga beoefenaar maakt er geen competietie van om te laten zien aan anderen hoe lenig en fit hij wel niet is. Nee, het is de bedoeling om op eigen tempo, rekening houdend met je eigen grenzen, de oefeningen met je aandacht te volgen. Je lichaam wordt vanzelf leniger en na een aantal herhalingen van een bepaalde, vaak simpele, houding merk je dat je verder kan rekken en strekken. Op zich al een overwinning. Maar je merkt ook dat je rustiger wordt in je hoofd. Gewoon omdat je met je aandacht bij je lichaam blijft.

De relaxatie werd begeleid met de tibetaanse klankschalen. Zoals bij iedereen kwamen ook bij deze 60+ers de geluidstrillingen rechtstreeks binnen. M. voelde al na de eerste keer een rustgevend effect in haar borststreek:
“De druk verminderde en er kwam meer ruimte, rust. Ik ben al jaren hartpatiënt en voelde onmiddellijk een verandering rond mijn hartstreek.”

Het voelen van de klankschaal op het lichaam kwam aanvankelijk wat vreemd over maar ieder voelde, op zijn manier, het effect ervan.
P: “Het was alsof mijn lichaam uitdeinde en ik wilde gewoon blijven liggen. Zo kalmerend.”

Dus ja, yoga en relaxatie met de klankschalen hebben zeker ook effect als je boven de 60 bent. Misschien nog wel meer als bij jongeren, die hun lichaam vaak nog niet zo goed kunnen voelen.
Het was voor mij een verrijkende ervaring dit te kunnen bewerkstelligen bij mensen met kwaaltjes, ouderdomsklachten en/of revaliderenden. Ik ben hen dankbaar voor de medewerking en het enthousiasme dat ze toonden.

We sloten af met een vereenvoudigde groet aan de windrichtingen.

We sloten af met een vereenvoudigde groet aan de vier windrichtingen en met deze van mij een vriendelijke groet.

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *